Доставка, монтаж и ремонта на PVC и AL дограма, комарници и щори. Гаранционен и извън гаранционен сервиз. Довършителни и строително-ремонтни дейности. Безплатни консултации.

Конденз! Защо се появява и как да се преборя с него?

Конденз

Обяснението за появата на конденз по прозорците е чисто физично. Когато един предмет с ниска температура е внесен в заобикаляща го въздушна среда с по-висока тепература и наличие на определена влажност, то по него се появява конденз. През зимата вашите прозорци неизбежно са с по-ниска температура от въздуха в помещението, което отоплявате. При наличие на определена влажност по тях се появява конденз. Колкото по-голяма е разликата в температурата на стъклото и тази на въздуха вътре в помещението, толкова по-ниска влажност е необходима за образуването на конденз.

Как да се преборим с конденза?

Логично за да предотвратим появата на конденз трябва да регулираме един или повече от факторите за неговата поява. На първо място и най-лесно се контролира влажността в помещението. Най-бързо това става чрез ударно проветрение. Отваряйте широко прозорците за 5-10 мин. дневно. По този начин позволявате на по-студения сух въздух отвън да навлезе в помещението и да измести по-топлия и влажен въздух от него. Проветрение повече от 5-10 мин не е нужно. Tова време е достатъчно по-голямата част от въздуха в едно нормлано по размери помещение да се обмени. Не се притеснявайте от това, че може да загубите топлината на стаята - това няма как да се случи толкова бързо, защото за това кратко време вие губите само топлия въздух, докато на стените и мебелите им нужно много повече време за да изтинат. След като затворите помещението, то много бързо ще възвърне предишната си температура.

В резултат на дишане, готвене, къпане, пране, наличие на цветя и др., ежедневно въздухът в дома се натоварва със значителни количества вода. Старите дограми позволяваха, дори в затворено състояние, въздухът бавно да се обменя. Новите PVC и алуминиеви дограми затварят почти херметически помещенията и възпрепятстват естествената вентилация. В резултат въздушната влажност се увеличава и достига прага на кондензация.

Друг фактор, който можем да контролираме е температурата на стъклото. "Изопласт" ЕООД препоръчва поставянето на стъклопакети с поне едно термо стъкло - Сънерджи или К-стъкло. Те имат многократно по добри изолационни качества сами по себе си и по този начин запазват вътрешната площ на стъклото с по-висока температура. Това съкращава разликата в температурата между стъклото и въздуха в помещението и съответно ще бъде необходима много по-висока влажност за да се образува конденз. Закачете влагомер в дома си и следете за достатъчната вентилация и отопление. Зоната на комфорт е при влажност между 80% и 70% и температура съответно между 16°С и 28°С.

Имайте в предвид, че при жилища ново строителство влагата в помещенията е много по-висока, тъй като строителните материали все още не са изсъхнали на 100%. Същото важи и след правене на ремонт (мазилки, смяна на тапети, поставяне на изолации и др.) Изолацията на стените на вашето жилище също е фактор, който оказва значително влияние на температурата и степента на влажност в помещенията.

Вътрешна или външна изолация да избера?

Този въпрос няма еднозначен отговор. В постоянно обитавани помещения външната топлоизолация е определено по-добрият избор. Причината е, че поставянето на топлинната преграда зад стената, позволява да се оползотворява голямата топлоемност на масивния строителен материал. Действието му на топлинен акумулатор подобрява комфорта и стабилизира температурата в помещенията. Освен това зидът може да приема и отдава огромни количества влага, като по този начин допринася и за поддържането на въздушната влажност в стабилни граници.

При поставяне на вътрешна изолация това качество се губи и помещението става изключително нетолерантно към влажностно натоварване. В рядко отопляваните помещенияголямата температурна инертност на стените се превръща от предимство в недостатък. При използване на външна изолация е нужно доста време и енергия, за да се затоплят стените. Това предизвиква поява на конденз и преразход на енергия. В този случай поставянето на вътрешна топлоизолация, въпреки сериозният и недостатък е по-доброто решение.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg