Доставка, монтаж и ремонта на PVC и AL дограма, комарници и щори. Гаранционен и извън гаранционен сервиз. Довършителни и строително-ремонтни дейности. Безплатни консултации.

Какво да избера - PVC или AL дограма?

Изборът между Алуминиев и PVC профил зависи от предназначението на конктерната конструкция. В жилищни сгради, блокове и къщи се поставя основно PVC дограма. PVC профилът има много по-добри изолационни качества и не позволява появата на конденз и мухъл при нормални нива на влажност в помещението.

Алуминият не е изолатор - напротив, той е добър проводник на топлина, което означава големи топлинни загуби и сигурна поява на конденз по профила. Новите технологии предлагат алуминиеви профили от ново поколение, с така нареченият прекъснат термо-мост. Представлява PVC вложка, която разделя профила на две части и не позволява лесното провеждане на топлина. Тези профили са доста скъпи и с до два пъти по-нисък коефицент на топлопроводимост от обикновенните монокамерни, но въпреки това не могат да достигнат нивата дори на 4-камерните PVC профили. Ето един сравнителен списък, коефицентите варират малко при различните марки профили:

  • Монокамерен алуминиев (студен) профил - 5.5 W/m²K
  • Алуминиев профил с прекъснат термо-мост - 2.1 W/m²K
  • Четири камерен PVC профил 60мм. ширина - 1.5 W/m²K
  • Пет камерен PVC профил 70мм. ширина - 1.3 W/m²K

AL профил има и своите предимства. Той е по-здрав и с по-малки линейни разширения и свивания при температурни амплитуди. Препоръчва се за изработка на вътрешни врати и преградни плъзгащи или фиксирани стени, както и за всякакви други конструкции, не изискващи топлоизолационни качества. В тези случаи не съществува и вероятност за поява на конденз. Алуминиевите профили с прекъснат термо-мост са скъпа инвестиция и обикновенно се комбинират с троини стъклопакети или термо-стъкла. Прилагат се при изработка на конструкции с големи размери при обществени или административни сгради, както и витрини на магазини.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg